L Y

De resultaten

winnaars 2016

De resultaten en prijzen van dit jaar waren:

1st prijs Climate Hackathon – €1.500, – Nightshifters met Bezorgeloos. Een innovatief concept om pakketbezorging efficiënter en milieuvriendelijker en socialer te organiseren. Zowel de pitch presentatie als een interview met het team staan op ons youtube kanaal.

prijs meest innovatieve idee Climate Hackathon – € 500,- Team 1 met Smart Air. Een systeem dat de lucht in de stad zuivert door vieze lucht het riool in te zuigen en te zuiveren. Zowel de pitch presentatie als een interview met het team staan op ons youtube kanaal.

prijs grootste impact Climate Hackathon – € 500,- Stadslab Luchtkwaliteit met een milieuvriendelijke routeplanner die berekent welke route en vervoersmiddel het slimst is (voor je portemonnee, het milieu en je calorieënverbruik!) Zowel de pitch presentatie als een interview met het team staan op ons youtube kanaal.

Bekijk meer videomateriaal op ons youtube kanaal, hier vind je alle pitches, interviews en de challenges.
De foto reportage van de eerste editie van de Climate Hackathon vind je op onze Facebook pagina.

opvolging

 • Lezing Willem de Kooning Academie, 13 april 2016
  Openbare les van lector Anne Nigten waar de resultaten van de Kekke Hekkers, Team 1 en de NightShifters tentoongesteld worden.
 • Innovatie-expo, 14 april 2016
  Team 1, Plug&Play en Team Picnic zijn door het KNMI en RWS uitgenodigd om hun idee te pitchen tijdens de innovatie-expo. De DG RWS en Directeur KNMI zijn aanwezig en kiezen de beste inzending. Deze krijgt een aantal dagen een werkplek, toegang tot de systemen van beide organisaties en vergoeding voor de gewerkte uren!
 • Jaarcongres Topsector Logistiek, 22 april 2016, Arena Amsterdam
  2 Hackerteams worden uitgenodigd hier aanwezig te zijn en hun idee te presenteren.
 • Mini-symposium luchtkwaliteit en weer, 10 mei 2016
  Het RIVM en KNMI organiseren een gemeenschappelijk symposium met de Directie van beide instituten en experts. De beste initiatieven op dit thema worden uitgenodigd om hun ideeën te pitchen voor de directie en experts. De betrokken experts zullen hun onderzoek en experimenten tot nu toe delen en de deelnemers begeleiden om hun initiatief verder te helpen.
 • Lezing bij het ministerie van I&M, datum nog onbekend.
  Deze lezing gaat over de inzet van de hackathon als beleidsinstrument. Het initiatief met het meeste beleidspotentieel wordt hiervoor uitgenodigd.

Over de Hackathon

Hack mee voor een beter klimaat

Op 8 en 9 april gaan zo’n 100 professionals, designers, programmeurs, hackers en innovators 24 uur lang de strijd aan in de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Het doel: het beste, meest vernieuwende concept om het klimaat in de Nederlandse steden te verbeteren. Wat levert het op? Niet alleen werk je mee aan het leefbaarder maken van je eigen omgeving, jij en je team maken bovendien kans op € 3000,- aan prijzengeld!

De uitdaging

Nederland is een van de meest dichtbevolkte landen van Europa. Vooral in grote steden leidt dit tot grotere belasting op het milieu. Innovatie en nieuwe vormen van samenwerking zijn nodig om de kwaliteit van leven in de stad te verbeteren. De teams die meedoen, worden via challenges uitgedaagd om techniek en data in te zetten voor slimme oplossingen. De thema’s dit jaar: betere stadsdistributie en stadsklimaat.

Deze eerste Climate Hackathon wordt georganiseerd door het KNMI in co-creatie met bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeentelijke partners en lokale overheden.

Challenges

Big Data, (ver)nieuwe(nde) technologische mogelijkheden: we maken er steeds beter gebruik van en komen zo tot waardevolle oplossingen. We kennen ‘Smart Cities’ en ‘Smart Citizens’ en er is steeds meer technologie en data beschikbaar voor iedereen die daar iets mee wil. Het combineren van bijvoorbeeld ‘The internet of things’ en ‘crowdsourcing’ kan een bron zijn voor onverwachte innovaties! Maak met jouw team het verschil door de kennis van inhoudelijke experts op het gebied van data en technologie vanuit bedrijven, overheden en onderwijs slim te gebruiken. De twee hoofdthema’s waarmee je aan de slag gaat zijn: stadsklimaat en stadsdistributie.

Stadsklimaat

Stadsdistributie

Doe mee

100 developers, designers, concepters, studenten, professionals, hackers en stadsbewoners strijden in teams van bij voorkeur tussen de 3 en 5 deelnemers om de hoofdprijs. De teams worden vooraf of ter plekke gevormd. De vijf teams die de voorrondes doorkomen gaan pitchen voor een deskundige jury en maken kans op in totaal €3.000,- vrij te besteden prijzengeld. We kunnen ons voorstellen dat je voor de start van de hackathon je team compleet wilt hebben. Heb je nog iemand nodig voor je team of ben je op zoek naar een team dan kun je ook gebruik maken van onze facebookpagina.

Meld je nu aan via onze Eventbrite pagina.

Doorvertellen

Hoe meer potentie, hoe meer vreugd. Dus heb je hack-collega’s die bij de Climate Hackathon op hun plek zouden zijn, nodig ze uit om de allerbeste concepten bij elkaar te krijgen. Of hang de poster van de Climate Hackathon op bij jouw bedrijf, universiteit, hogeschool, technische groep (of een plek waar wij niet zo een twee drie aan gedacht hebben).

Delen met sociale netwerken

Ben jij net zo enthousiast over de Climate Hackathon als wij? Laat het zien door ons event te delen via jouw favoriete sociale media.

Posters en flyers

Download de pdf, even uitprinten en maak ze zichtbaar op plekken waar regelmatig technische studenten, professionals en creatieven komen. Thuis ophangen mag natuurlijk ook.

Poster A4

Download: Poster A4
(3,28 MB pdf)

Poster A3

Download: Poster A3
(7,90 MB pdf)

Programma

Vrijdag 8 april 2016

14.30 uur inloop
15.00 uur Kick Off
16.00 uur Start hacken & data interpretatie
18.00 uur Diner
19.00 uur Doorlopende hacksessies tot volgende ochtend

Zaterdag 9 april 2016

07.30 uur Ontbijt
09.00 uur Hacksessies & pitch voorbereiding
11.45 uur Lunch
12.45 uur Laatste hacksessie
14.00 uur Presenteren concepten (expo) & voorselectie jury
16.00 uur Finale Pitchpresenties: 7 Beste Concepten
16.45 uur Lezing IoT van Ben van Lier & jury overleg
17.15 uur Borrel & prijsuitreiking
18.30 uur Einde

Locatie

De Climate Hackathon 2016 wordt gehouden bij de Willem de Kooning Academie (WdKA), Hogeschool Rotterdam. Wijnhaven 61, 3011 TA Rotterdam.

Partners

De Climate Hackathon is een initiatief van het KNMI en wordt in co-creatie mogelijk gemaakt door de volgende parters:

NMU
Port of Rotterdam
Creating 010
Connect
DCMR
Thinks network
Internet things
Hogeschool Rotterdam
WDKA
RCI
TKI
Rotterdam
NDW
Topsector logistiek
Open State
Rmim
Rvm

De prijzen bestaan uit:

Drie Climate Hackathon waardecheques en elke prijs gaat vergezeld van een fles bubbels.

 • Een cheque ter waarde van € 1.500,- voor het concept dat over alle punten genomen het hoogst scoort
 • Een cheque ter waarde van € 750,- voor het meest innovatieve concept
 • Een cheque ter waarde van € 750,- voor het concept met het meest (realistische) potentieel

Duurzame doorwerking van de Climate Hackathon

Co-createpartners van de Hackathon hebben toegezegd om ideeën die passen bij de vraagstukken van hun organisatie te adopteren en verder te (helpen) ontwikkelen. Daarnaast staan er een aantal concrete bijeenkomsten op de agenda om de concepten relevante zichtbaarheid te geven en verder te brengen:

 1. 1. Innovatie-expo 2016: Innovatieve inzendingen met potentie op het gebied van weer en verkeer worden door het KNMI en RWS uitgenodigd om hun idee te pitchen tijdens de innovatie-expo. De DG RWS en Directeur KNMI zijn aanwezig en kiezen de beste inzending. Deze krijgt een aantal dagen een werkplek, toegang tot de systemen van beide organisaties en vergoeding voor de gewerkte uren!
 2. 2. Symposium luchtkwaliteit en weer: Het RIVM en KNMI organiseren een gemeenschappelijk symposium met de Directie van beide instuten en experts. De beste initiatieven op dit thema worden uitgenodigd om hun ideeën te pitchen voor de directie en experts. De betrokken experts zullen hun onderzoek en experimenten tot nu toe delen en de deelnemers begeleiden om hun initiatief verder te helpen.
 3. 3. Lezing op het ministerie van I&M over de inzet van de hackathon als beleidsinstrument. Het initiatief met het meeste beleidspotentieel wordt hiervoor uitgenodigd.

De jurycriteria zijn:

Potentieel

 • Potentieel van de toepassing: economische en maatschappelijke waarde
 • Potentiële levensvatbaarheid van idee of concept

Relevantie

 • Draagt bij aan verbetering van (inzicht in) klimaat en luchtkwaliteit
 • Draagt bij aan (inzicht in) de leefomgeving in de stad
 • Draagt bij aan een betere stadsdistributie met inbegrip van een beter luchtkwaliteit
 • Bruikbaarheid van het idee voor een duidelijk gedefinieerde groep / gebruikers

Gebruik van (open) databronnen

 • Innovatief gebruik van verschillende bronnen

The Internet of Things Days

De climate hackathon vindt plaats tijdens de Internet of Things Day een wereldwijd evenement dat ondernemers, makers, innovators en bewoners bij elkaar brengt voor discussie, ontwerp en ontwikkeling van internet of things oplossingen. De Nederlandse editie van de International IoT Day 2016 wordt voor de vierde keer georganiseerd door Creating 010, WDKA en CMI van Hogeschool Rotterdam in nauwe samenwerking met de Climate Hackathon

Meer informatie over de Internet of Things Day en het compleet programma vind je hier.

Site by Alsjeblaft!